III Jornada de la Crítica: Dones, cinema i crítica

III Jornada de la Crítica: Dones, cinema i crítica

El proper 11 de març celebrarem la III Jornada de la Crítica, la tanda de debats que organitzem des de l’ACCEC des de 2014 per tal de posar en comú les inquietuds, problemàtiques i reptes que afecten la nostra professió des d’una vessant concreta. Aquest 2017, tot coincidint amb el 25è aniversari de la Mostra Internacional de Films de Dones, hem pensat que era una bona ocasió per aturar-nos a reflexionar al voltant de l’eix dona, cinema i crítica. Per això, i en col·laboració amb les responsables de la Mostra, membres també de l’Associació, hem programat aquesta jornada on hi és tothom convidat. Com sempre, l’accés és lliure i gratuït.

Entre les moltes preguntes i temes que volem posar sobre la taula i debatre hi ha: quina ha estat l’evolució de les teories feministes? Per què ara es parla de ‘gender studies’? Quin paper han jugat les mostres especialitzades a l’hora de repensar el paper de la dona en la Història del Cinema? Quin és el seu rol en l’actualitat? Quin espai reserva la Universitat a la recerca sobre cinema des de la perspectiva feminista? Con funcionen els Observatoris d’Igualtat? Podem parlar de paritat pel que fa al personal universitari? On són les dones a la crítica de cinema als mitjans? Quins espais han anat ocupant i quin tipus de mitjà encara invisibilitza les veus femenines? De quina manera s’està infiltrant la perspectiva de gènere a la crítica tradicional? Quins altres camins pot agafar? Es venen més ara els temes “de dones” als mitjans generalistes? Fins a quin punt Internet ha esdevingut una plataforma per crear espais de crítica feminista que no existien en mitjans tradicionals? Provoca això una contrareacció masclista?  I, a mode d’autocrítica, quina és la contribució de la crítica en la (in)visibilització de les dones cineastes? En quins errors, tòpics i silencis caiem quan parlem de cinema fet per dones? Com podem contribuir a compensar l’encara escassa presència de directores al món del cinema?

 

PROGRAMA III JORNADA DE LA CRÍTICA: DONES, CINEMA I CRÍTICA

Lloc: Aula 2 del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

10.30-12.30

Taula 1: Qüestions teòriques

María Adell: Teoria fílmica feminista: estat de la qüestió.

Marta Selva & Anna Solà: Creació d’espais de visibilitat del treball de les cineastes: les mostres especialitzades.

Marga Carnicé: Feminisme i Acadèmia. La perspectiva de gènere en els estudis universitaris.

Modera: Imma Merino

Pausa:

12.30-14.30 -> Assemblea de l’ACCEC

14.30-16.00 -> Dinar

16.30

Taula 2: Al voltant de la pràctica

Mireia Mullor: Les veus femenines a la crítica cinematogràfica actual.

Violeta Kovacsics: Infiltracions feministes a la crítica generalista.

Marta Nieto: Internet, les (re)voltes excèntriques.

Carla Subirana: El paper de la crítica en la (in)visibilització de les dones cineastes. Del boom de l’òpera prima a la complexitat de la consolidació d’una carrera cinematogràfica.

 

* Organitza: Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC), en col·laboració amb la Mostra de Films de Dones.

* Com cada any, agraïm la col·laboració del CCCB i de la Directora d’Audiovisuals Àngela Martínez per facilitar-nos la seu tant de la Jornada com de l’Assemblea.