Convoquem els I Premis a la Recerca Cinematogràfica

Bases de la 1a edició dels Premis a la Recerca Cinematogràfica

de l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica

de la mà de l’Acadèmia del Cinema Català

Els Premis a la Recerca Cinematogràfica són un reconeixement que atorga l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) de la mà de l’Acadèmia del Cinema Català, amb la col·laboració del Sindicat de Periodistes de Catalunya i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per al desenvolupament de l’escriptura i el pensament al voltant de la imatge cinematogràfica. El 2023 se celebrarà la primera edició dels premis.

Descripció dels Premis

Els Premis a la Recerca Cinematogràfica compten amb dos guardons:

Premi Honorífic. Un guardó honorífic a un/a crític/a de cinema i/o assagista que hagi destacat a Catalunya per la seva trajectòria professional i la seva tasca en la divulgació i l’exercici de la crítica cinematogràfica en català. Un comitè format per 3 persones (1 membre de la junta de l’ACCEC, 1 membre de la junta de l’Acadèmia del Cinema Català i 1 investigador/a independent) serà l’encarregat d’anunciar el nom del guardonat.

Premi Assaig Breu. Consisteix en una dotació econòmica individual (1.500 €) que serveixi d’ajut al desenvolupament d’un assaig sobre cinema català o produït a Catalunya. Un comitè de selecció format per 5 membres del sector cinematogràfic i periodístic català s’encarregarà de seleccionar una proposta a través d’una convocatòria oberta a qualsevol ciutadà o ciutadana. Un cop seleccionat el projecte, la persona que l’ha proposat disposarà d’un màxim de 5 mesos per desenvolupar el seu assaig, que podrà estar escrit en català i haurà de tenir una extensió d’entre 6.000 i 8.000 paraules. Juntament amb el suport econòmic del premi, un cop lliurat el text final, es procedirà a la publicació de l’assaig en una edició digital.

Ambdós guardons tenen per finalitat impulsar i reconèixer la divulgació cinematogràfica, visibilitzar l’escriptura assagística i el pensament sobre el cinema en català i/o sobre el cinema realitzat o produït a Catalunya i contribuir a la recuperació del patrimoni cinematogràfic català. L’ajut al desenvolupament, a més, pretén promoure les noves autories i el talent emergent amb la finalitat de donar a conèixer noves veus de la crítica i el pensament cinematogràfic català.

Bases del Premi Assaig Breu

Requisits:

 • Les persones participants hauran de ser majors d’edat en el moment de fer la inscripció.

 • Hauran de proposar un treball inèdit.

 • L’assaig haurà de tractar un tema relacionat amb el cinema català des de qualsevol perspectiva (historiogràfica, estètica, narrativa, etc.) i des de qualsevol vessant (econòmic, sociològic, filosòfic, etc.).

 • El text es podrà escriure en llengua catalana o castellana i haurà de respectar una extensió d’entre 6.000 i 8.000 paraules.

Documents a presentar:

 • Fotocòpia del DNI de la persona sol·licitant.

 • Dades de contacte (nom, cognoms, domicili, correu electrònic i telèfon).

 • Text breu on l’autor o autora explicarà el motiu de la seva recerca i els principals objectius, la metodologia i el calendari de treball (màxim 4 pàgines).

 • Currículum (format lliure).

La data de termini serà el dia 8 de maig fins les 23.59h i s’haurà d’enviar tota la documentació en un únic document (format pdf) a l’adreça: bustia@accec.cat.

Criteris de valoració:

 • Qualitat de la proposta

 • Interès de la temàtica

 • Originalitat i singularitat del projecte

 • Currículum de l’autor o autora

 • Vinculació de l’estudi amb el cinema català

 • Es tindrà en compte que es tracti d’un autor novell

Terminis i calendari:

 • Inscripció de projectes Premi Assaig Breu: fins al 8 de maig del 2023.

 • Veredicte del guardó honorífic i del Premi Assaig Breu: 26 de maig del 2023.

 • Data límit per lliurar la publicació: 21 d’octubre del 2023. [Amb la finalitat de donar visibilitat a l’assaig guanyador a través d’una acció pública en el marc de la tasca de recuperació del patrimoni cinematogràfic feta per l’Acadèmia del Cinema Català, i segons la naturalesa, temàtica i metodologia de l’assaig, es podria sol·licitar al guanyador o guanyadora durant el mes de juliol una primera comunicació dels resultats que s’estan obtenint amb la recerca]

 • Presentació de la publicació i entrega del guardó honorífic: 18 de novembre del 2023.

La retribució econòmica es farà un cop presentat el text el 21 d’octubre del 2023. Així mateix, en cas de no complir amb els terminis establerts, l’ACCEC i l’Acadèmia del Cinema Català es reserven el dret de suspendre’n la retribució.

Barcelona, 17 d’abril de 2023

Organitza:

De la mà de:

Amb el suport de: