“Santuario”, guanyadora del premi FIPRESCI a Cinélatino 2020

Degut a l’anul·lació de la celebració pública del Festival Cinélatino (32 Rencontres de Cinéma Latinoamericain de Toulouse) per la pandèmia del coronavirus, el jurat FIPRESCI ha visionat en privat els llargmetratges de ficció a concurs, amb reunions telemàtiques assistides per Isabelle Danel, presidenta de FIPRESCI. En aquest primer jurat online de Cinélatino hi ha intervingut l’ACCEC, representada per Xavier-Daniel, que n’ha estat el president.

La decisió presa en aquesta primera experiència virtual pel jurat integrat per Xavier-Daniel (Espanya), Paulo Portugal (Portugal) i Sjoerd Van Wijk (Holanda) ha estat atorgar el premi, per unanimitat, al film Santuario (Mèxic, Qatar, República Dominicana, 2019) de Joshua Gil, director diplomat a Catalunya per l’ESCAC.

Amb una visió commovedora, aquesta pel·lícula captura en un paisatge únic les dures tribulacions diàries de les comunitats rurals en la crisi del narcotràfic mexicà. És com si la pròpia Mare Naturalesa reflexionés sobre una realitat que sembla absent en la cinematografia actual. Per la seva potent qualitat visual i sonora, que ens transporta pel damunt d’una dimensió etèria, hem decidit premiar per unanimitat aquest film d’un misticisme colpidor, que és una denúncia social i alhora un missatge d’esperança.

Xavier-Daniel