Ja tenim guanyadors dels I Premis a la Recerca Cinematogràfica
Els I Premis a la Recerca Cinematogràfica, organitzats per l’ACCEC de la mà de l’Acadèmia del Cinema Català, amb la col·laboració del Sindicat de Periodistes i amb el suport del Departament de Cultura, ja tenen noms guanyadors.
En aquesta primera edició, el jurat format per Judith Colell, Ignasi Franch i Àngel Quintana ha decidit atorgar el Premi Honorífic a l’acadèmic i assagista Romà Gubern per la seva excepcional tasca en l’exercici de l’escriptura cinematogràfica. Un dels pioners en la introducció a Catalunya de vessants com la semiòtica de Barthes o Eco en l’àmbit dels estudis de cinema, Gubern ha estat autor de desenes d’assajos com ‘La caza de brujas en Hollywood’ o ‘La imagen pornográfica y otras perversiones ópticas’. Ha abordat la història del cinema i analitzat el llenguatge audiovisual des d’una rica amplitud de mirada i disciplines, com demostren ‘La televisión’, ‘El lenguaje de los cómics’ o ‘El discurso de los cómics’ (coescrit amb Luis Gasca). Entre la seva trajectòria destaca una ‘Historia del cine’ d’enorme difusió, impacte i importància des de la seva publicació original l’any 1969, i que ha contribuït a formar les successives generacions de persones estudioses i aficionades al setè art.
L’ajut a la confecció d’un assaig breu, que consisteix en una dotació econòmica individual (1.500 €) que possibiliti el desenvolupament d’un text sobre cinema català o produït a Catalunya, el jurat format per Ignasi Franch, Dardo Gómez, Sílvia Quer, Àngel Quintana i Carlos R. Ríos ha escollit el projecte ‘La representación de los hijos e hijas de los migrantes en el cine catalán (1992-2022)’, de Jorge A. Trujillo. El jurat ha valorat positivament que la recerca dialoga amb l’actualitat i amb els problemes del present, des de la investigació dels fluxos de l’audiovisual català. Es dóna suport a un autor encara jove, amb experiència en la crítica i el periodisme cinematogràfic, però novell en l’àmbit de la recerca d’extensió mitjana. L’assaig, que es publicarà en format digitial, serà el punt de partida de l’Acció de recuperació del patrimoni cinematogràfic que cada any impulsa l’Acadèmia del Cinem Català i que enguany girarà al voltant d’aquesta temàtica.
Des de l’ACCEC volem donar les gràcies a les persones que han participat en la convocatòria oberta amb els seus projectes de recerca, que desitgem que també puguin veure la llum. Volem agrair les aportacions múltiples i l’acompanyament a l’Acadèmia del Cinema Català, la generositat i col·laboració del Sindicat de Periodistes i el suport econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Gràcies de tot cor a tothom per fer-ho possible.